Knäsmärta?

Knäsmärta och knästödKnäsmärta kan uppstå på grund av en mängd olika saker. Ofta är det en skada som står till grund för att du har ont i knäet. Många gånger är orsaken till smärta i knäet lokalt, alltså att vävnaden kring knät är det som är skadat. Men knäsmärta kan även bero på en skada som sitter en bit från knät, så som höften eller ryggen.

De allra vanligaste knäsmärtorna är löparknä, hopparknä, knäartros, ledbandsskador, meniskskada, broskskada, korsbandsskada eller en skada på inre eller yttre ligament. Om du upplever smärta i ditt knä och inte kan lokalisera orsaken på egen hand, eller att det blir svullnader och förändringar, så är det bra att kontakta en läkare.

Knäartros

Knäartros är något som kan ge smärta på olika ställen kring ditt knä, beroende på vilken ledyta det är som drabbats. Om du fått artros på inre ledytan, som är det vanligaste, så känns smärtan av mest på insidan av knät samt att det strålar ner i underbenet. Är det artros på yttre ledytan så värker det mer på utsidan av knät. Vanliga symptom vid knäatros är belastningssmärta, morgonstelhet, knaster i lederna, nedsatt rörlighet i ditt knä, ökad bred på knäleden samt en nedsatt funktion.

Ledbandsskador i knä

Om du har ont på insidan av knät, så kan det vara så att det inre knäligamentet är skadat. Gör det däremot ont på utsidan av ditt knä så är

Meniskskada Knästöd kvinna på bänk tar på Knästödet

det troligen så att det är det yttre knäligamentet som är skadat. I våra knän finns det flera ledband och ligament, så som främre och bakre korsbandet, som kan skadas. Detta sker ofta om man utövar idrotter såsom fotboll, rugby eller ishockey. Både korsband och inre- och yttre ledband kan skadas så väl som gå av helt och hållet.

Meniskskada

Meniskskada är en skada som drabbar just menisken. En menisk är en stötdämpande och stabiliserande broskdel som sitter i våra knän. Anledningen till att man drabbas av en meniskskada beror oftast på att man vridit till knäet samtidigt som man belastat det. Ofta har man utövat en idrott där man gjort en snabb vändning. Denna skada är mycket vanlig bland unga idrottare.