Ont i knäna är mycket vanligt och det är ofta något som drabbar dig som idrottar mycket. Det finns idag många olika typer av knäskador, men har du ont i utsidan av knät så kan detta bero på något som heter löparknä. Detta kallas även för liotibialbandssyndrom (ITBS), efter ITB-senan som går längs utsidan av benet från höften och ner till utsidan av knät, strax under knäleden. Ont på insidan av knät kan även bero på att det inre knäligamentet är skadat.

Löparknä ger symptomen ont i utsidan av knät, särskilt vid belastning. Det kan kännas av när du löper nerför en backe till exempel. Många gånger så kommer smärtan först efter en stund, men det kan även förekomma akut, efter bara ett per meters löpande. Anledningen till att det gör ont i utsidan på knät är att ITB-senan glider fram och tillbaka över lårbenets så kallade yttre kondyl som sitter i höjd med knäskålen. Under denna sena, strax nedanför ditt knä så finns det en slemsäck. Denna ska minska friktionen som blir mellan benet och senan. Blir ITB-senan för stram så blir även trycket på slemsäcken för stort. Det leder till att den sväller upp och bli inflammerad.

Ont i utsidan av knät

Behandling av löparknä

Behandling av löparknä sker hos en naprapat, som hjälper dig att aktivera, stärka och/eller stretcha de muskler som orsakar problemet samt mobilisera knä-, höft- och fotleden så att du håller dig rörlig. Genom stretching av sätesmuskulaturen och ITB-senan så kan man åtgärda löparknä. Det är även bra att se över vad man har för typ av löparskor, så att de inte är utslitna eller fel modell för dina löpsteg.

Om man har problem med ont i utsidan av knät och smärtan inte går över så är det viktigt att komma i kontakt med en Kiropraktor, Naprapat eller sjukgymnast, som kan hjälpa dig att identifiera källan till dina smärtor.

Idrottsskadeexperten består av Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet av knäskador. Dom har kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö. Boka behandling här:

Kiropraktor & Naprapat Stockholm

Kiropraktor & Naprapat Göteborg

Kiropraktor & Naprapat Malmö

Andra orsaker till ont i utsidan av knät

Det finns även en mängd andra orsaker till att man får ont på utsidan av sitt knä. En mycket vanlig orsak är ledbandsskada, som kan drabba både yttre och inre ledband i ditt knä. Det kan förekomma smärta på både insida och utsida av knäet.

Knästöd och Knäskydd

ALLA KNÄSTÖD